Rijksoverheid in de wolken?

'Head in de cloud, feet on the ground!'

Op 18 april 2019 organiseerde Strategisch Leveranciersmanagement (SLM) Microsoft de bijeenkomst “Rijksoverheid in de cloud?”

Tijdens de bijeenkomst spraken we met Diederik van Leeuwen, CIO Rijk a.i., over de beperkte mogelijkheden die nu voor organisaties binnen de Rijksoverheid beschikbaar zijn om gebruik te maken van clouddiensten.

Diederik heeft aangegeven te starten met een landelijke visie op cloudgebruik. Ondertussen kunnen organisaties, beperkt en weloverwogen, experimenteren met het gebruik van de cloud.

Drie grote cloudproviders presenteerden zich vervolgens aan de circa 120 aanwezigen. Aan hen werd gevraagd om hun presentatie af te stemmen op de i-Strategie van de Rijksoverheid en voldoende aandacht te besteden aan veiligheid en privacy. Ook werd hen gevraagd om het een en ander te vertellen over de veranderingen die u binnen uw organisatie moet doorvoeren om optimaal gebruik te maken van de functionaliteit en het gemak dat de cloud biedt. Achtereenvolgens presenteerden Google Cloud, Microsoft Azure en Amazon Web Services zich.

Het werd duidelijk dat de cloud veel te bieden heeft. Van het hosten van applicaties die nu op VMWare draaien in de eigen datacenters tot machine en deep learning.

De cloud biedt ook veel kansen voor de ontwikkeling en implementatie van nieuwe oplossingen voor zakelijke vraagstukken. Deze opties zouden sneller, goedkoper en gemakkelijker schaalbaar zijn dan de meer traditionele methoden die momenteel worden gebruikt.

Voor het einde van de bijeenkomst werd nagegaan hoe de aanwezigen aankeken tegen de cloud en het gebruik ervan door de overheid.